Szukaj

czwartek, 17 września 2015

Makaron z pesto, warzywami i schabem.

Kolejna propozycja na obiad szybki, pyszny, kolorowy. Całość nie zajęła mi więcej niż 35minut, a uwierzcie mi na słowo, że warto. Wieprzowinę można zastąpić kurczakiem, bądź dodać np. szynkę.





Składniki dla 2 osób:
- około 200g makaronu (waga suchego makaronu)
- pół słoiczka pesto 
- 200g schabu bądź szynki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 6-7 pomidorów suszonych w oleju
- łyżka oleju
- garść listków bazylii
- sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a następnie odcedzamy. 
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, mięso kroimy w kostkę i delikatnie posypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię i smażymy do chwili uzyskania ładnego, zarumienionego koloru.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w większą, czosnek przeciskamy na prasce. Na głębokiej patelni bądź w odpowiednim nieprzywierającym garnku podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy paprykę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, smażymy do miękkości, podlewamy odrobiną wody. Do warzyw dodajemy usmażone mięso, pokrojone pomidory suszone, ugotowany makaron i pół słoiczka pesto. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy razem. Można oczywiście dodać więcej pesto, jednak dla mnie pół słoiczka to optymalna ilość na taką porcję. 
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Na sam koniec zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy listki bazylii, w całości bądź posiekane.

 Danie można podawać posypane parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)