Szukaj

poniedziałek, 14 września 2015

Ryż z warzywami i krewetkami.

Tym przepysznym daniem zaskoczył mnie nikt inny jak mój wspaniały mąż. Postanowiłam się podzielić przepisem na blogu, ponieważ uważam, że jest to idealna propozycja na wyjątkową kolację czy fajny obiad. Krewetki, smażony ryż, aromatyczne warzywa... palce lizać! Niestety posiadam tylko jedno zdjęcie, wszystko pachniało i wyglądało tak wybornie, że musiałam zabrać się do jedzenia. :-)



Składniki na 2 osoby:
- 500g krewetek 
- fasolka szparagowa zielona
- czerwona papryka
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- marchewka 
- 100ml białego wina
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 torebki brązowego ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka

Ryż gotujemy jak zawsze, skracamy jednak czas gotowania o 1-2minuty w stosunku do tego podanego na opakowaniu. W rondelku, na oliwie podsmażamy ugotowany ryż, kiery ziarenka już się ładnie zeszklą robimy trochę miejsca i wbijamy do rondelka dwa jajka - mieszamy je tak jakbyśmy robili jajecznicę. Kiedy jajka się zetną mieszamy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem kilka minut.

Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na kawałki, paprykę kroimy w cienkie słupki, tak samo marchewkę. Cebulę siekamy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy warzywa, można delikatnie podlać je wodą. Kiedy będą już miękkie dodajemy obrane krewetki, smażymy razem chwilę po czym podlewamy winem. Kiedy wino odparuje doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką chili. 

Na talerz wykładamy porcję ryżu, na wierzch kładziemy krewetki z warzywami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, można dodać kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)