Szukaj

czwartek, 10 września 2015

Cantuccini - włoskie pyszności.

Cantuccini, Biscotti, włoskie sucharki - jak kto woli. Twarde, kruche ciasteczka, w klasycznej wersji z dodatkiem całych migdałów. Śmiało mogę powiedzieć, że są to moje ulubione ciastka, a ostatnio stały się popisowym wypiekiem mojego kochanego męża. Tak więc mężczyźni - do boju! Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, a jakie efektowne... Zachęcam. Warto również zaznaczyć, że w szczelnym słoju bądź puszce można przechowywać je nawet kilka tygodni. Doskonale smakują maczane w kawie, herbacie bądź... winie. 



Składniki:
- 200g migdałów
- 250g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25g masła
- 180g cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki olejku migdałowego
- 2 jajka

Migdały zalewamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę i obieramy je ze skórki. Przekładamy na sitko bądź ściereczkę kuchenną i zostawiamy do wyschnięcia. 
Mieszamy cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, masło, sól olejek migdałowy i jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto, ciasto bywa wyjątkowo klejące. Dodajemy obrane migdały, wgniatamy je starannie w masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce na około 30-40 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na równe cztery części, z każdej formujemy wałek o długości około 25-30cm. Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można je oddzielić kawałkami papieru by się nie posklejały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i lekko studzimy, następnie kroimy wałki na lekko ukośne kromeczki o grubości 1-2cm. Kawałki układamy ponownie na blaszce wyłożonej papierem, nacięciem do dołu. Pieczemy kolejne 10-12 minut w temperaturze 200°C (z termoobiegiem). Ciasteczka muszą się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce bądź szklanych słojach.
 W ramach urozmaicenia do ciasta można również dodawać suszone owoce takie jak morele, rodzynki, żurawinę albo orzechy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)