Szukaj

piątek, 11 września 2015

Makaron z twarogiem i truskawkami.

Pomysł na obiad błyskawiczny, prosty, tani, a przy tym smaczny. Idealna propozycja, kiedy musimy przygotować coś dosłownie w 20 minut lub po prostu mamy ochotę na słodki obiad. Czasami zapomina się o takich prostych propozycjach, dlatego postanowiłam umieścić dzisiejszy wpis.
Dla mnie to smak dzieciństwa, często jadło się makaron z twarogiem i przyznam, że uwielbiałam takie obiady, zwłaszcza w upalne lato. 




Składniki dla 2 osób:
- około 200-250g makaronu pełnoziarnistego (waga podana na sucho)
- twaróg półtłusty lub pełnotłusty (300-350g)
- cukier waniliowy
- cukier (ilość wedle uznania)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- truskawki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, w tym samym czasie przygotowujemy ser. W misce rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jogurt grecki i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Kiedy całość będzie za gęsta i zbyt sucha można dodać więcej jogurtu bądź wlać kilka łyżek mleka.
Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, podajemy z serem i pokrojonymi truskawkami. Całość można przybrać listkiem mięty i polać np. miodem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)