Szukaj

piątek, 25 grudnia 2015

Pierś z indyka z szynką parmeńską i szpinakiem.

Czas na coś konkretnego. Pierś z indyka nadziewana szpinakiem  i fetą, otulona szynką parmeńską. Pyszna i bardzo aromatyczna, a przy tym prosta w wykonaniu i zdrowa. Niestety smakowała wszystkim tak bardzo, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak wygląda w środku. Musicie mi zatem uwierzyć na słowo, że wygląda świetnie!:-) 

Składniki:
- filet z piersi indyka (około 800-900g)
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1/2 sera feta
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 15 plasterków szynki parmeńskiej 
- pieprz, sól
- olej (1 łyżka)




Na początku przygotowujemy nadzienie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Dodajemy szpinak i czosnek, lekko solimy, pieprzymy i dusimy około 5-7 minut, pod sam koniec dodajemy pokrojoną / pokruszoną fetę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.

Filet z indyka rozbijamy na równej grubości płat, pieprzymy po wierzchu, ale nie solimy. Wykładamy szpinakowe nadzienie i zwijamy w roladę.

Na blacie rozkładamy folię spożywczą, na której układamy plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób by ich brzegi na siebie nachodziły. Na szynce kładziemy roladę i za pomocą folii ściśle owijamy całość i zostawiamy na chwilę. Rozwijamy i usuwamy folię, a roladę umieszczamy na blaszce wysmarowanej odrobiną oleju. Całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy kolejne 45-60 minut. Po tym czasie odkrywamy blaszkę i podpiekamy jeszcze około 5 minut do zarumienienia składników.

Smacznego! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)