Szukaj

czwartek, 10 września 2015

Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i szynką parmeńską.

Sałatka idealna, poważnie. Lekka, a przy tym sycąca. Kolorowa. Faktury składników rewelacyjnie się uzupełniają - świeża rukola, delikatny ser, chrupiące orzechy, słodka gruszka i słona szynka... Rewelacja!
Idealna na kolację, świetnie sprawdzi się w sytuacji kiedy chcemy podać gościom coś pysznego, a zarazem szybkiego w przygotowaniu.





Składniki na 4 osoby:
- opakowanie rukoli
- pół opakowania roszponki
- 2 krążki sera pleśniowego (wedle uznania, ja użyłam camemberta)
- mały kawałek parmezanu
- 12-14 plastrów szynki parmeńskiej
- garść orzechów włoskich
- 2 gruszki (nie mogą być za miękkie)
- pomidorki koktajlowe (12 sztuk)

Składniki na sos:
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- miód naturalny
- sok z cytryny

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę na 3 części. Z każdej gruszki uzyskujemy 12 kawałków.
Krążki sera pleśniowego kroimy w ten sam sposób, uzyskując 12 kawałków.
Plastry szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na połowę. Kawałki gruszki owijamy szynką.
Parmezan trzemy na tarce na grubsze plasterki.

Czas na sos. Do pustego słoiczka wlewamy około 12 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu oraz sól i pieprz do smaku. Proporcje można zmieniać wedle własnego uznania. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji.

Na talerz wykładamy rukolę i roszponkę, na liściach układamy przemiennie gruszkę owiniętą szynką parmeńską oraz kawałki sera pleśniowego, po sześć kawałków. Dodajemy kawałki parmezanu, orzechy, pomidorki koktajlowe. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatkę polecam podawać z grzankami ziołowymi bądź czosnkowymi, które są błyskawiczne w przygotowaniu - do masła wystarczy dodać ulubione zioła np. pietruszkę, szczypiorek, bazylię bądź przeciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Takim masełkiem smakowym smarujemy kromki bagietki lub bułki i zapiekamy w piekarniku w temp. 200°C przez około 8-10 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Moje postanowienie noworoczne - wypróbować wszystkie przepisy Dorotki. ;)
    Uraczyłam męża w sylwestra właśnie tą sałatką. Jak zwykle pysznie! Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy i życzę wszystkiego dobrego i smacznego ;) w nowym roku.

    Aneta K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło! :) A to, że smakowało to najlepszy komplement. :) Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)