Osobiście nie przepadam za kminkiem, jednak ta zupa to coś zupełnie innego. Jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca. Robi się ją szybko, to jedna z tych bezproblemowych propozycji na obiad. Można ją podawać właśnie z kluseczkami, ale równie dobra będzie z groszkiem ptysiowym, grzankami czy paluchami drożdżowymi.
Uważam, że jest warta wypróbowania, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym.
Składniki na zupę:
- 2l bulionu warzywnego bądź drobiowego (może być z kostki rosołowej)
- 1 marchewka
- pół korzenia pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- 40g masła
- 30-40g kminku (ziarenka w całości)
- 40g mąki pszennej
- sól, pieprz
Składniki na kluseczki kładzione:
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki, wystarczy przeciąć na pół. Do gotującego się bulionu wrzucamy warzywa i kminek. Kiedy włoszczyzna będzie miękka odcedzamy wywar by pozbyć się części kminku.
Przyrządzamy zasmażkę - w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aż całość uzyska ładny, złoty kolor. Do gotowej zasmażki dodajemy odrobinę zimnego wywaru i rozprowadzamy na jednolitą masę. Resztę wywaru wraz z warzywami miksujemy na gładką masę. Zasmażkę dodajemy do zupy i mieszamy. Ja dodałam na sam koniec część odcedzonych ziaren kminku. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Czas na kluseczki. Mąkę wsypujemy do miski, roztrzepane jajko dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy po łyżce wody, musimy uzyskać odpowiednią konsystencję, tak by dało się formować kluseczki.
W garnuszku gotujemy osoloną wodę. Ciasto nabieramy na łyżkę i kładziemy na wrzącej, gotującej się wodzie. Delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 7-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Kluski są gotowe do podania. Można je oczywiście gotować bezpośrednio na zupie.
Do ciasta możemy dodać ulubione dodatki np. pietruszkę, gałkę muszkatałową, zeszkloną cebulkę czy zioła.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)