Szukaj

piątek, 29 lipca 2016

Sałatka Caprese.

Włoską sałatkę caprese zna chyba każdy. Prosta, szybka, ale pyszna. Warto postawić na dobrej jakości składniki. Słodkie pomidory, aromatyczna bazylia i delikatna mozzarella świetnie ze sobą współgrają i wzajemnie uzupełniają. Siła tkwi w prostocie!
Sałatkę możemy podać na drewnianej desce, albo przygotować większą ilość na płaskim półmisku, który uświetni nie jedno spotkanie przy stole. 





Składniki na 1 niewielką porcję:
- 1 słodki, dojrzały pomidor
- pół kulki mozzarelli (można użyć tej o obniżonej zawartości tłuszczu, jak w moim przypadku)
- kilka listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- odrobina oliwy z oliwek

Pomidora i mozzarellę kroimy w dość grube plasterki. Układamy je naprzemiennie posypując listkami bazylii. Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i pieprzymy gruboziarnistym pieprzem.
Dwie minuty i gotowe. :-) 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)