Włoską sałatkę caprese zna chyba każdy. Prosta, szybka, ale pyszna. Warto postawić na dobrej jakości składniki. Słodkie pomidory, aromatyczna bazylia i delikatna mozzarella świetnie ze sobą współgrają i wzajemnie uzupełniają. Siła tkwi w prostocie!
Sałatkę możemy podać na drewnianej desce, albo przygotować większą ilość na płaskim półmisku, który uświetni nie jedno spotkanie przy stole.
Sałatkę możemy podać na drewnianej desce, albo przygotować większą ilość na płaskim półmisku, który uświetni nie jedno spotkanie przy stole.
Składniki na 1 niewielką porcję:
- 1 słodki, dojrzały pomidor
- pół kulki mozzarelli (można użyć tej o obniżonej zawartości tłuszczu, jak w moim przypadku)
- kilka listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- odrobina oliwy z oliwek
Pomidora i mozzarellę kroimy w dość grube plasterki. Układamy je naprzemiennie posypując listkami bazylii. Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i pieprzymy gruboziarnistym pieprzem.
Dwie minuty i gotowe. :-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)