Szukaj

piątek, 1 stycznia 2016

Lekki brzoskwiniowy deser z serkiem waniliowym.

Bardzo lekki, delikatny i niskokaloryczny, jak na deser oczywiście. :-)
Zamiast brzoskwiń można użyć dowolnych owoców, w sezonie najlepsze będą świeże truskawki, maliny albo owoce leśne. Owocowe niebo w gębie!








Składniki na 5 pucharków:
- 600g waniliowego serka homogenizowanego (ja użyłam Danio)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 duża puszka brzoskwiń (lub 500g dowolnych owoców)

Przygotowujemy wrzącą wodę do galaretki - połowę objętości podanej na opakowaniu (na 2 galaretki zamiast 1l wody użyjemy 0,5l), wsypujemy zawartość i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. 
Na dno pucharków wylewamy odrobinę galaretki, odstawiamy do lodówki, galaretka musi stężeć.
Resztę galaretki również chłodzimy - nie możemy użyć gorącej. 
Brzoskwinie odlewamy z syropu, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą połowę miksujemy / blendujemy na gładki mus. 
Kiedy galaretka w pucharkach stężeje, a reszta osiągnie temperaturę pokojową zabieramy się do dalszej części naszego deseru.
Do musu brzoskwiniowego wlewamy odrobinę galaretki (mniej więcej 1/3 szklanki), mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Serek homogenizowany przekładamy do miski, wlewamy resztę galaretki, dodajemy pokrojone brzoskwinie i dokładnie mieszamy. Masa zrobi się płynna, ale o to właśnie chodzi. Przelewamy całość do pucharków, wstawiamy do zamrażalnika i chłodzimy około 7-10 minut. Kiedy masa stężeje na wierzch wylewamy mus brzoskwiniowy i przekładamy pucharki do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. 
Ja swój deser udekorowałam plasterkami brzoskwiń i kiwi.

Smacznego! :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)