Kotlety mielone. Ale nie zwykłe, miałam ochotę na coś lżejszego i zdrowszego. I te właśnie takie są: zdrowe, kolorowe, smaczne. Bez dodatku tłuszczu, bo pieczone w piekarniku. Dla mnie ideał!
Podałam je tradycyjnie - z ziemniakami i mizerią na jogurcie greckim. Ale będą równie dobre w połączeniu z kaszą i surówką albo z dodatkiem sosu np. pomidorowego.
Składniki na 16 kotletów:
- 500g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka, ale może być również wieprzowe bądź wieprzowo-wołowe)
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
Marchewkę, czosnek i cebulę obieramy. Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych, ale nie obieramy ze skórki.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera / malaksera / robota kuchennego.
Do miski przekładamy mięso, warzywa, płatki, wbijamy jajko, dodajemy płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu - całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy, najlepiej dłońmi.
Na blachę do pieczenia wykładamy papier, lekko natłuszczamy go olejem (najlepiej skropić blaszkę olejem i przetrzeć papierowym ręcznikiem, ma zostać tylko tłusta poświata).
Z masy formujemy równej wielkości kulki, układamy je na blaszce i delikatnie spłaszczamy.
Przykrywamy folią aluminiową.
Całość zapiekamy w piekarniku 12-15 minut pod przykryciem z folii, następnie zdejmujemy folię, przewracamy kotleciki na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 minut już bez przykrycia. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni z termoobiegiem, ostatnie 5 minut polecam włączyć funkcję grilla by ładnie się zarumieniły.
Smacznego! :-)
Rewelacja! Jutro robię, w końcu jeden obiad dla całej rodziny ;)
OdpowiedzUsuń