Przystawki idealne na imprezę lub po prostu jako przegryzka do filmu. Można przygotować je wcześniej, więc zapraszając gości nie stracimy zbyt wiele czasu na przygotowania.
Zdjęcia kiepskiej jakości, za co z góry przepraszam - przekąski przygotowywałam dla męża i jego kolegów na mecz, więc musiałam się spieszyć zanim wszystko poznikało z talerzy. :-)
Składniki na zawijasy z tortilli:
- 6 placków tortilli (ja kupuję gotowe z Biedronki, wystarczy je podpiec na suchej patelni)
- kilka listków sałaty lodowej
- ulubiona wędlina
- ser żółty w plastrach
- papryka czerwona
- na sos: 4 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, łyżeczka keczupu, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz
Placki podpiekamy na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku. Paprykę kroimy na cienkie paseczki.
Każdy placek smarujemy sosem, układamy liście sałaty, plastry szynki, sera żółtego i kawałki papryki. Zwijamy w rulon, wbijamy wykałaczki w odległości mniej więcej 4cm od siebie i kroimy lekko pod skosem.
Składniki na śliwki:
- suszone śliwki
- cienkie plastry boczku surowego
- przyprawa do grilla
Każdą śliwkę zawijamy w boczek, przekłuwamy wykałaczką, posypujemy przyprawami. Grillujemy około 15 minut na grillu bądź pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Składniki na faszerowane pomidorki:
- 500g pomidorków śliwkowych / koktajlowych
- twaróg zmielony np. president
- ząbek czosnku
- łyżka majonezu
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
- ulubione zioła np. szczypiorek, bazylia, pietruszka
Z każdego pomidorka odcinamy szypułkę i małą łyżeczką pozbywamy się gniazda nasiennego ze środka.
W misce łączymy ze sobą twaróg, majonez, przyprawy, posiekane zioła i przeciśnięty ząbek czosnku.
Faszerujemy pomidorki, w każdego wbijamy wykałaczkę - będzie łatwiej po nie sięgać. Są pyszne!
Składniki na koreczki:
- dobrej jakości kiełbasa
- ogórki konserwowe mini
- ser żółty w plasterkach
- papryka czerwona
Wszystkie składniki kroimy w grubszą kostkę, ser zwijamy w ruloniki. Na wykałaczki nabijamy przemiennie wszystkie dodatki. Tak naprawdę koreczki można zrobić ze wszystkiego, można dodać szynkę, winogrono, ser pleśniowy, pomidorki koktajlowe, boczek. Co dusza zapragnie. Chwila pracy, za to efekt cieszy oko.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)