Szukaj

sobota, 26 grudnia 2015

Sernik Oreo z białą czekoladą i malinami.

Sernik na zimno, iście królewski. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej. Już mam pomysły na kilka innych wersji tego ciasta. :-)
Kremowy, zimy, wbrew pozorom nie jest za słodki, rozpływa się w ustach. 









Składniki na tortownicę o średnicy 18cm:
- 400g ciastek oreo (tradycyjne, z białym nadzieniem)
- 500g twarogu mielonego (ja polecam z Piątnicy)
- 120g masła
- 350g dobrej jakości białej czekolady
- 200ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka żelatyny
- 250g malin 
- 1-2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)

Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą (zarówno dno jak i boki). Ciastka Oreo wrzucamy do malaksera / blendera i rozdrabniamy na najwyższych obrotach, do powstania sypkiej masy. Dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masą wykładamy dno i boki formy, porządnie ugniatamy i wkładamy do lodówki na 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieszczamy w garnku, nad gotującą się wodą). Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser przekładamy do miski, chwilę spulchniamy go mikserem, dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy do połączenia składników, ciągle miksując wlewamy powoli żelatynę. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masa jest gotowa, gdyby dla kogoś była mało słodka można dodać cukru pudru do smaku.
Ser przekładamy do formy z ciasteczkami, dokładnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Na górze układamy maliny, lekko dociskając je do masy serowej.

Sernik wkładamy do lodówki na przynajmniej 5 godzin, najlepiej jednak zrobić go wieczorem i zostawić na całą noc. Należy okryć go delikatnie folią aluminiową by nie przejął niechcianych zapachów, a maliny nie przeschły. 

Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)