Szukaj

czwartek, 4 stycznia 2018

Sałatka z pieczonymi burakami i fetą.

Sałatka z pieczonymi burakami i fetą. Pyszna, zdrowa i nieco inna niż wszystkie sałatki. Idealna solo bądź jako dodatek do mięs.



Składniki:
- roszponka
- buraki 
- oliwa
- sól, pieprz
- ser feta
- słonecznik łuskany

Na sos: 
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego

Buraki obieramy ze skóry, kroimy na połówki, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i owijamy każdą połówkę w folię aluminiową. Pieczemy około 30 minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Chłodzimy i kroimy w kostkę.
Na talerz wykładamy zieleninę, dodajemy buraka, fetę i prażone ziarna słonecznika. 
Polewamy sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)