Pomysł na błyskawiczny obiad bądź kolację na ciepło. Warzywa robią się właściwie same, a efekt końcowy jest pyszny. Danie wege, lekkie i pożywne. Doskonałe również jako dodatek do mięs.
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- czerwona cebula
- papryka czerwona
- ziemniaki
- buraki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- zioła: bazylia, tymianek, zioła prowansalskie
Na dip:
- 100g fety
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ulubione zioła, ja użyłam miksu ziół do sałatek (bazylia, oregano, koperek, pietruszka)
Warzywa dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Wyjątkiem są buraki. Skrapiamy całość oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną soli. Ziemniaki i pietruszkę doprawiamy tymiankiem, cebulę i buraczki świeżo mielonym pieprzem, marchewki i paprykę bazylią.Warzywa wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do przez około 35-40 minut, muszą się ładnie zarumienić.
Podajemy na roszponce bądź rukoli, z dipem bądź sosem czosnkowym.
Smacznego!
Po pierwsze chciałam Ci powiedzieć, że uwielbiam Twoje przepisy! Jesteś moją dietetyczną inspiracją i nauczyłaś mnie jeść zdrowo. Wracając do tematu. Sezon grillowy w pełni i mimo pandemii my staramy się organizować małe przyjęcia właśnie przy grillu. W zeszłym roku kupiliśmy grill gazowy, który używamy od wiosny aż do później jesieni. Ja wtedy mam pole do popisu. Sałatka z grillowanych warzyw to moje popisowe danie ale dla mięsożerców przygotowuję ją w wersji też z grillowanym kurczakiem. Wszyscy uwielbiają i jest to doskonała Fit Alternatywa dla kiełbasy czy karczku.
OdpowiedzUsuń