Cały dom nią pachnie. Jest kremowa, ma pastelowy kolor i bogaty aromat. O czym mowa? O delikatnym kremie cebulowo-serowym. Zupa jest pyszna, tania i szybka. Idealna na jesień i zimę, ponieważ świetnie rozgrzewa. Jeśli jesteśmy zapracowane, a mimo to mamy ochotę na coś domowego i dobrego to warto spróbować. Osobiście polecam ją każdemu. :)
Składniki:
- 8 cebul
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 200g serka topionego
- 1,5l bulionu warzywnego (może być z kostek)
- pieprz, sól, gałka muszkatałowa
- olej
- bułka na grzanki
- szczypiorek / starty ser do przybrania
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ziemniaka i marchewkę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju, po 2-3 minutach dodajemy marchewkę i ziemniaki, smażymy kilka minut ciągle mieszając. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony serek topiony i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Doprawiamy zupę pieprzem i gałką muszkatałową, w razie potrzeby solimy. Całość miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami. Górę posypujemy posiekanym szczypiorkiem albo odrobiną startego, żółtego sera.
Smacznego! :)
Ciekawy przepis;) A mozna by bez tego serka?
OdpowiedzUsuńOczywiście - serek można zupełnie pominąć, bądź zastąpić go serkiem mascarpone / jogurtem greckim / śmietaną 12 czy 18%.
Usuń