Szukaj

sobota, 2 listopada 2013

Makaron z pesto.

Uwielbiam gotować razem z moim mężczyzną. Uważam, że to świetny pomysł na wspólnie spędzony czas. Co tu dużo mówić - facet potrafiący gotować to marzenie wielu kobiet, mój na szczęście jest w tym świetny! ;)
Dzisiaj postawiliśmy na makaron z pesto, podany z mięsem. Jest to jedno z naszych ulubionych dań, bardzo proste, szybkie, smakuje wszystkim.
Tym razem użyliśmy gotowego pesto, dzisiaj sobota więc wolimy poleniuchować. Oczywiście z powodzeniem można je przygotować samodzielnie.



Składniki:
- pełnoziarnisty makaron spaghetti
- bazyliowe pesto
- kawałek schabu
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki krupczatki
- duża czerwona papryka
- kawałek parmezanu / goudy
- natka pietruszki / pomidor / listek bazylii do przybrania
- sól, pieprz, olej

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, po odcedzeniu polewamy obficie zimną wodą.
Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i smażymy do miękkości. 
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy pesto, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy przez 6-7 minut.
Mięso obsypujemy solą, pieprzem i mąką krupczatką. Smażymy na oleju do zarumienienia, jakieś 3-4 minuty z każdej strony.
Makaron i mięso wykładamy na talerz, posypujemy startym serem, dekorujemy natką i pomidorem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)