Dzisiaj przepis podstawowy na muffinki. Są szybkie w wykonaniu, zawsze się udają i możemy zrobić je z czym tylko chcemy.
Osobiście sięgam po ten przepis kiedy nie mam czasu albo weny na bardziej skomplikowane pieczenie.
Robiłam je już chyba ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Świetnie smakują z orzechami, bakaliami, jabłkami i cynamonem, nutellą, czekoladą, jagodami, budyniem, skórką pomarańczową, krówkami, masłem orzechowym. Te kombinacje wypróbowałam osobiście i polecam. Oczywiście zachęcam do eksperymentowania!
Na zdjęciach kilka moich muffinek z tego przepisu.
Z jagodami:
Z budyniem i malinami (owoce były również w środku):
Z orzechami laskowymi i czekoladą (orzechy i kawałki czekolady znajdowały się też w cieście):
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
Masło roztapiamy na wolnym ogniu, jajko roztrzepujemy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodajemy mleko, jajko, przestudzone masło. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Na koniec wrzucamy do masy nasze dodatki, ilość i rodzaj wedle uznania.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Wystudzone muffinki możemy udekorować czekoladą / orzechami / kremem / posypką.
Smacznego! :)
Muffinki wyszły pyszne !:)
OdpowiedzUsuń