Szukaj

sobota, 2 listopada 2013

Zapiekane penne z kurczakiem, brokułami i gorgonzolą.

Pora na zapiekankę makaronową. Danie jest bardzo szybkie, a przy tym pełne smaków i kolorów. Do zapiekanki można wrzucić właściwie wszystko co się lubi albo co się akurat ma w lodówce. Ja wybrałam kurczaka, warzywa i gorgonzolę. 



Składniki:
- makaron penne
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- brokuł
- kawałek żółtego sera
- ser gorgonzola
- 2 piersi z kurczaka
- 150ml kremówki 
- 150ml mleka
- pieprz, sól, olej

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i polewamy zimną wodą.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez 4-5 minut, odcedzamy i również polewamy zimną wodą. 
Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, smażymy przez 6-7 minut.
W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę, kiedy mieszanka będzie gorąca dodajemy pokrojoną gorgonzolę. Gdy ser się rozpuści całość doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron, brokuły, cebulkę z kurczakiem, pokrojoną w kostkę paprykę mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy powstałym serowym sosem i posypujemy odrobiną startego, żółtego sera.
Zapiekamy w temperaturze 200° C przez około 15-20 minut.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)