Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 150g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Na krem:
- 500g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki śmietanki 30 %
Dodatkowo:
- 500-600 g dowolnych owoców (maliny, borówki, truskawki).
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i ręcznie zagniatamy, staramy się robić to szybko by masło się nie rozpuściło. Zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki (
możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc ). Po
tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 3
mm. Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty. Dociskamy brzegi, aby dokładnie przywarło do formy. Przycinamy wystający z formy nadmiar ciasta. Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie
na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C. Po
upieczeniu studzimy.
Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Krem wykładamy na spód
tarty i dekorujemy wierzch owocami.
Od siebie mogę dodać, że dla ułatwienia możemy rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu wystarczy zdjąć górną warstwę papieru, przełożyć ciasto na formę do tarty i zdjąć drugi arkusz.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)