Szukaj

czwartek, 28 lipca 2016

Fit ciasto marchewkowe.

Bo ciasto też może być fit! Zdrowe, pyszne, dobre nawet na diecie. Do tego zawiera sporo błonnika, cenne składniki odżywcze. Jest wilgotne, aromatyczne. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę lub po prostu jako coś słodkiego do kawy. Zasmakowało nawet tym, którzy ani myślą o odchudzaniu. :-)





Składniki na okrągłą tortownicę:
- 150g płatków owsianych
- 5 jajek
- 500g marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki orzechów włoskich (można użyć innych bądź np. ziaren słonecznika)

Opcjonalnie:
- kilka łyżek płatków migdałowych
- pomarańcza / cytryna 
- cukier puder

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można również zetrzeć przy pomocy robota kuchennego). Płatki owsiane mielimy na mąkę - można użyć malaksera, młynka bądź blendera. Białka oddzielamy od żółtek. Orzechy siekamy, ale nie zbyt drobno.

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, gdy się ubiją powoli dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy, dodajemy również zmielone na mąkę płatki owsiane, płynny miód, oliwę, cynamon, proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają dodajemy posiekane orzechy. 
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni (z termoobiegiem) przez 60-65 minut. Przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy środek jest upieczony. 
Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Gotowe ciasto można polać tak jak ja domowym lukrem cytrynowym (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) i posypać uprażonymi na suchej patelni  migdałami.

Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Hej,

    Tak jak mówiłam jakiś czas temu na vinted - zrobiłam ciasto z Twojego przepisu. Wyszło pyszne. Jak taki mokry piernik. Uwielbiam ten smak. Nie jest taki słodki, a w sam raz do kawy. :)

    Pozdrawiam,
    sarah182

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe uwielbiam. Pierwszy raz miałam je przyjemność spróbować w zeszłym roku na urodzinach koleżanki, a teraz regularnie otrzymuję je na przekąskę w diecie pudełkowej zobacz. Bardzo mi smakuja wszystkie dania, próbowałaś może brownie z fasoli? Pyszne! polecam.

    OdpowiedzUsuń

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)