Szukaj

piątek, 29 lipca 2016

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i owocami.

Lato to czas różnorodnych, pysznych owoców. Warto sięgać po nie przy każdej możliwej okazji, także przy tworzeniu słodkości i deserów. 
Dzisiaj przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które jest bardzo aromatyczne, wilgotne i w dodatku szybkie do wykonania. 
Do tego klasyczny krem, idealny w swojej prostocie i świeże owoce. 





Składniki:
 Na blat: 
- 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2%)
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao DecoMorreno
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- szklanka wrzątku 

Na krem:
- 500g mascarpone
- mały kubeczek kremówki (ponad 30% tłuszczu)
- 4 łyżki cukru pudru (ilość wedle uznania)
- 1 cukier wanilinowy

Dodatkowo:
- około 500g owoców (truskawki, borówki, jagody, maliny)

Zaczynamy od ciasta, ponieważ potrzebuje 2-3 godzin na wystygnięcie. 
Sodę łączymy z mlekiem o temperaturze pokojowej. W osobnej misce łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodajemy sodę z mlekiem, olej i dokładnie mieszamy. Na sam koniec wlewamy szklankę wrzątku i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do suchego patyczka, około 60-65 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem, bądź 200°C bez niego. 
Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy je wystudzić. Zimne ciasto przekrawamy na dwie równe części.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do osobnej miski przekładamy ser mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder, ubijamy razem chwilę. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Jeśli wolimy słodsze kremy dodajemy więcej cukru pudru. 

Dolny blat ciasta smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy go zarówno po górze jak i bokach ciasta. Na wierzch wykładamy owoce.

Słodki smak można przełamać kwaskowatą konfiturą, smarując nią dolny blat ciasta.

Całość najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)