Szukaj

sobota, 1 listopada 2014

Pieczona pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą.

Dzisiaj w roli głównej pierś z kurczaka. Wiele osób uważa, że jest to mięso nudne, suche, bez wyrazu. Nic bardziej mylnego. Filety z kurczaka można zrobić na tysiąc sposobów, nadziewać, marynować, piec z dodatkami. Moja propozycja to pierś faszerowana szpinakiem i fetą - soczysta, aromatyczna i lekka. Idealna na obiad, nawet ten dietetyczny. Doskonale pasuje do niej kolorowa sałatka i pieczone ziemniaki.




Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- pomidor
- 1/3 paczki mrożonego szpinaku
- 1/3 opakowania sera feta (około 100g)
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- olej po suszonych pomidorach w oleju
- sól, pieprz, bazylia

Cebulę kroimy na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, fetę również kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy szpinak i dusimy całość około 6-7 minut, tak by płyn ze szpinaku zredukował się do minimum. Po tym czasie dodajemy fetę i czekamy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Studzimy.

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem. Nacinamy po boku by powstała kieszonka, robimy to ostrożnie by nie przeciąć mięsa na wylot. Do środka nakładamy nasz farsz, tyle ile się zmieści. Kieszonkę zamykamy przekłuwając ją wykałaczką.
Piersi z zewnątrz solimy i pieprzymy.
Dno naczynia żaroodpornego delikatnie skrapiamy olejem po suszonych pomidorach, układamy piersi, na górze kładziemy plastry pomidora i całość ponownie skrapiamy olejem. Pomidory posypujemy suszoną bazylią.
Pieczemy w temperaturze 190°C (z termoobiegiem, bez przykrycia) przez około 40 minut (jeśli piersi są bardzo duże, można piec je kilka minut dłużej).
 Powstały sos można wykorzystać do polania mięsa bądź ziemniaczków.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)