Dzisiaj przedstawię Wam jedne z ulubionych babeczek mojego narzeczonego. A właściwie to ulubione. Cytrynowe w każdym calu. Cytrynowe ciasto, cytrynowy krem, cytrynowa masa, cytrynowa galaretka... Już bardziej cytrynowo być nie może! Ten przepis polecam każdemu, są fenomenalne.
Składniki
Na ciasto:
- 1,25 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka (3 albo 3,2%)
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Na lemon curd:
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/4 kostki masła
Na krem z mascarpone:
- 500g mascarpone
- 200ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- żelatyna (ilość zgodna z przepisem na opakowaniu na pół litra)
- 3-4 łyżki lemon curd (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- cytrynowe galaretki z cukrem
Zaczynamy od ciasta. Ubijamy żółtka z cukrem, osobno ubijamy białka na sztywną pianę. W misce łączymy wszystkie suche składniki. Pianę z białek łączymy z ubitymi żółtkami, dodajemy skórkę z cytryny, olej i ekstrakt. Po wymieszaniu powoli dodajemy suche składniki, na samym końcu wlewamy mleko. Lekko mieszamy.
Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem (lub 200°C bez niego).
Pora na lemon curd. W metalowej misce mieszamy za pomocą trzepaczki sok i skórkę z cytryny, cukier, jajka. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i umieszczamy w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając podgrzewamy nad parą aż masa zgęstnieje, może to potrwać jakieś 10-15 minut.
Gotową masę przelewamy do innej miski i przykrywamy powierzchnię folią, dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Lemon curd można przechowywać w zamkniętym słoiczku nawet kilka dni.
Został jeszcze krem. Do żelatyny dodajemy odrobinę wody i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, mascarpone miksujemy na najwyższych obrotach by nadać mu puszystości, kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy kremówkę z mascarpone, wlewamy żelatynę i miksujemy przez chwilę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, sok i skórkę z cytryny oraz lemon curd.
Przestudzone muffiny nadziewamy masą cytrynową za pomocą specjalnej szprycy do nadziewania. Górę babeczek dekorujemy cytrynowym kremem i galaretką cytrynową.
Smacznego! :)
Wszystko wygląda mega pysznie! ;) W sobotę wypróbuję muffiny - zarówno waniliowe jak i cytrynowe.
OdpowiedzUsuńBtw. robiłam zupę z dyni - wyszła znakomita. ;D
Stronka już dodana do ulubionych ;)
Dziękuję za pyszne przepisy ;)
To ja dziękuję! :) Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną do gustu. :)
Usuń