Składniki:
- 185g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 110g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 5 dużych jabłek
- cynamon (około 2 łyżeczek)
- 1-2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy do nich pokrojone, zimne masło i szybko ugniatamy ręką. Po chwili dodajemy żółtko i wodę. Wyrabiamy (jak najszybciej) do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Ciasto formujemy w płaski placek, wkładamy do torebki foliowej i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość mniej więcej 3mm. Najłatwiej to zrobić wkładając masę pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, nic się wtedy nie przylepia.
Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy na tartę, którą uprzednio należy lekko natłuścić masłem.
Dociskamy dokładnie palcami do powierzchni formy, nadmiar ciasta odcinamy z góry (wykorzystamy je później do zrobienia dekoracyjnej kratki).
Całość nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 30-60 min.
Pieczemy w temperaturze 190°C (bez termoobiegu) przez 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki. Na teflonowej patelni umieszczamy masło, cukier i cynamon - kiedy całość się rozpuści wrzucamy jabłka i smażymy przez 3-4 minuty. Jabłka należy delikatnie mieszać by nie złamać ich struktury. Cynamonu dodajemy wedle uznania, ja dałam 2 łyżeczki bo uwielbiam jego smak i aromat. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Podsmażone jabłka pozostawiamy do przestudzenia.
Na podpieczony spód z tarty wykładamy jabłka, na górze układamy kratkę z pozostałości surowego ciasta. Pieczemy w temperaturze 185°C (z termoobiegiem) przez 20 minut.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do momenty uzyskania złotego koloru.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)