Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry wanilinowe
- szczypta soli
Na krem:
- 2 serki mascarpone
- puszka kajmaku
- 200ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 100g płatków migdałowych
- praliny ferrero rocher
Zaczynamy od biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej, jasnej masy. Do żółtek dodajemy pianę z białek i delikatnie, za pomocą trzepaczki kuchennej mieszamy by nie stracić objętości. Dodajemy mąkę i dalej mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 185°C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, muszą się zarumienić do uzyskania złotego koloru. Wszystkie składniki na krem muszą być mocno schłodzone w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru. W osobnej miseczce ubijamy przez chwilę serek mascarpone, dodajemy do niego 3/4 puszki kajmaku i ubijamy do powstania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Biszkopt dzielimy na 2 równe blaty. Dolną część smarujemy pozostałym kajmakiem, następnie wykładamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, a na górze i bokach rozsmarowujemy pozostały krem. Dekorujemy uprażonymi migdałami i pralinami ferrero.
Tort powinien poleżeć w lodówce przynajmniej 3-4 godziny.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)