Szukaj

niedziela, 28 lutego 2016

Tort kajmakowy z pralinkami.

Tort marzenie. Słodki, kremowy, rozpływający się w ustach. Do tego akcent chrupiących migdałów i  pralin. Tort zrobiłam z okazji swoich urodzin, zniknął błyskawicznie, a to mówi samo za siebie! :-)








Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry wanilinowe
- szczypta soli

Na krem:
- 2 serki mascarpone 
- puszka kajmaku
- 200ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
-  100g płatków migdałowych
- praliny ferrero rocher 


Zaczynamy od biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej, jasnej masy. Do żółtek dodajemy pianę z białek i delikatnie, za pomocą trzepaczki kuchennej mieszamy by nie stracić objętości. Dodajemy mąkę i dalej mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 185°C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, muszą się zarumienić do uzyskania złotego koloru. Wszystkie składniki na krem muszą być mocno schłodzone w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru. W osobnej miseczce ubijamy przez chwilę serek mascarpone, dodajemy do niego 3/4 puszki kajmaku i ubijamy do powstania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. 

Biszkopt dzielimy na 2 równe blaty. Dolną część smarujemy pozostałym kajmakiem, następnie wykładamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, a na górze i bokach rozsmarowujemy pozostały krem. Dekorujemy uprażonymi migdałami i pralinami ferrero.

Tort powinien poleżeć w lodówce przynajmniej 3-4 godziny.

Smacznego! :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)