Szukaj

czwartek, 24 października 2013

Zupa krem z pora.

Witam! :)
Początki, ponoć zawsze są najgorsze. Mam jednak nadzieję, że w tym wypadku każdy post, każdy nowy przepis będzie dla mnie i dla Was przyjemnością.
Wypadałoby napisać kilka słów o sobie. Mam na imię Dorota, jestem szczęśliwą, zakochaną do szaleństwa 23-latką. W chwili obecnej kończę studia inżynierskie, pracuję dorywczo, szykuję się do ślubu, organizuję nasze wesele. Jak widać powodów do uśmiechu cała masa! Moją pasją jest gotowanie, pieczenie i dekoracja ciast, ciasteczek, babeczek...
Na blogu będę zamieszczać przepisy na potrawy, które gotuję dla mnie i mojego Smakosza, uwielbiane przez nas, niejednokrotnie tworzone razem przy świetnej zabawie w kuchni. 




By nie rzucać słów na wiatr... Czas na zupę krem z pora.

Zupa bardzo prosta i szybka w wykonaniu, składniki są łatwo dostępne i tanie. Jest delikatna, może nawet lekko słodkawa w smaku. Świetne połączenie bardzo kremowej zupy i chrupiących grzanek. Niebo w gębie, w sam raz na ciepłą kolację! 



Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 3 pory (tylko białe części)
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 szklanek bulionu warzywnego bądź drobiowego (może być z kostki)
- 3 łyżki masła
- serek topiony kremowy (100g)
- mały ziemniak
- mały pęczek szczypiorku
-  bułka pszenna lub kawałek bagietki (na grzanki)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Pory myjemy, odcinamy tylko ich jasne części, kroimy na cienkie półplasterki. Cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego pora i ziemniaka, smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości jakieś 20-25 minut.
Przygotowujemy grzanki -  kroimy bułkę na drobną kostkę i podsmażamy ją na łyżce masła, aż się zarumieni. Jeśli ktoś woli wersję fit z powodzeniem można przygotować grzanki na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.
Pod koniec gotowania zupy do garnka wrzucamy pokrojony serek topiony i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Z tą ostatnią nie należy przesadzić, bo zupa może okazać się gorzka.
Krem dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podajemy z grzankami.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Dorotko, życzę powodzenia! :) Na pewno będę tu zaglądała i korzystała z Twoich przepisów :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Już ta strona jest zapisana w moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)