Szukaj

sobota, 26 października 2013

Waniliowa rozkosz.

Przedstawiam Wam mój dzisiejszy wypiek. Waniliowe muffinki nadziewane waniliowym kremem, jednym słowem waniliowa rozkosz. Jeśli ktoś lubi te klimaty nie przejdzie obok nich obojętnie. Babeczki już prawie wszystkie zniknęły, narzeczony się uśmiecha - to mówi samo za siebie. ;)




Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka 
- laska wanilii 
- szczypta soli

Na krem:
- 6 żółtek
- 130g cukru pudru 
- 500ml mleka
- 60g mąki pszennej
-  laska wanilii 

Wlewamy mleko do rondelka, dodajemy do niego przecięty na pół strąk wanilii razem z ziarenkami, które uprzednio należy zeskrobać. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy pokrojone w kostkę masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, zestawiamy z ognia do wystudzenia. W misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól). Z mleka wyjmujemy laski wanilii i wlewamy całość do suchych składników, miksujemy. Na koniec wbijamy 2 jajka i mieszamy na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Papilotki na muffinki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem (lub 200°C bez niego). Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Żółtka ubijamy z 1/2 cukru pudru na puszystą masę. Pod koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W rondelku łączymy mleko, resztę cukru i laskę wanilii (przeciętą na pół, razem z ziarenkami). Kiedy mleko się zagotuje wlewamy je powoli do masy jajecznej ciągle mieszając trzepaczką. Gdy wymieszamy całe mleko z jajkami, masę wlewamy z powrotem do rondelka i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia (około 2-3 minuty). Gdy krem będzie gotowy przekładamy go do miseczki i przykrywamy folią, dzięki temu nie utworzy się kożuch. 

Muffiny nadziewamy chłodnym kremem przy pomocny specjalnej szprycy do nadziewania. Resztą kremu możemy udekorować górę. Ja swoje posypałam dodatkowo wiórkami z białej czekolady.

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na dzisiaj zaplanowałam rogaliki z ciasta francuskiego, ale potem zrobię Twoje muffiny ;D

    OdpowiedzUsuń

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)