Lekka, aromatyczna, błyskawiczna w wykonaniu. Idealna na obiad i kolację. Świetnie smakuje podana z grzankami, kleksem śmietany bądź paluchami chlebowymi.
Zupę można wykonać również zastępując świeże pomidory tymi z puszki.
Składniki:
- 1kg pomidorów (bądź 2 puszki pomidorów krojonych)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5l bulionu warzywnego bądź drobiowego (może być z kostki)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- duża marchewka
- odrobina oleju, sól, pieprz, bazylia świeża, bazylia suszona, oregano, słodka papryka, ostra papryka
Pomidory myjemy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odlewamy wodę z miski i zdejmujemy z pomidorów skórkę. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo pomidory. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i marchewkę, całość zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu około 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego (jeśli pomidory były mało aromatyczne można dodać więcej), suszone zioła (ja dodałam pół łyżeczki oregano i łyżeczkę bazylii), słodką i ostrą paprykę. Gotujemy chwilę. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy przez sito by pozbyć się pestek z pomidorów. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przed podaniem do gorącej zupy wrzucamy posiekaną świeżą bazylię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)