Szukaj

niedziela, 20 lipca 2014

Malinowo-waniliowy deser.

Ostatnimi czasy trochę zaniedbałam bloga, ale to wszystko przez wiele zmian jakie nadeszły w moim życiu. Pozytywnych zmian! Piszę do Was z nowej kuchni, jako mężatka :).

Nowe życie, nowe miejsce, głowa pełna pomysłów - tych kulinarnych także.
Wreszcie jestem królową w swojej kuchni i mogę pichcić do woli różne pyszności, a dziś przedstawię jedną z nich. Deser malinowo-waniliowy. Pyszny, bardzo szybki, idealny na upalne dni. Delikatny krem, świeże owoce i słodka kruszonka. Zapewniam, że zniknął w mgnieniu oka! ;)





Składniki (na 6 porcji):
- serek mascarpone 500g
- 1 cukier wanilinowy
- 1 laska wanilii
- 100 ml śmietany kremówki
- 250g świeżych malin lub innych owoców
- herbatniki (ok. 200g)
- 50g masła
- czekolada (wedle uznania, ja użyłam pomarańczowej z Lindta) 

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki, najlepiej nadaje się do tego zamknięty woreczek, który potraktujemy wałkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy do niej masło i mieszamy do połączenia. Do rozdrobnionych ciastek wlewamy czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy, można lekko pozagniatać ręką. Studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, serek mascarpone spulchniamy mikserem, dodajemy cukier wanilinowy i nasionka z laski wanilii. Do serka dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy trzepaczką by nie stracić objętości.

W pucharkach bądź szklankach układamy warstwy - kruszonka, krem, maliny. Chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3-4 godziny. Górę można przyozdobić listkiem świeżej mięty.

Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)