Świąteczny czas minął bardzo szybko i... pysznie!
Chciałam zrobić jakieś wypasione ciasto, albo tort ale mój narzeczony zażyczył sobie zwykłej szarlotki.
Jak mogłam mu odmówić? ;)
Tak więc wyszła szarlotka - wilgotna, lekko słodka, lekka. Pięknie pachniała, musicie mi uwierzyć na słowo.
Karmelowe dekoracje są bardzo efektowne, a przy tym tanie. Wystarczy ugotować cukier z wodą (w proporcjach 1:1), a kiedy zacznie się karmelizować wylać go na papier do pieczenia tworząc różne wzory, krateczki. Polecam wszystkim!
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1kg obranych jabłek
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie kawałki. Pokrojone jabłka obsypujemy lekko cukrem pudrem i mąką.
W rondelku roztapiamy masło, a następnie chłodzimy. W misce ubijamy na sztywno pianę z białek, osobno żółtka z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przestudzony tłuszcz, mąkę, mleko i łączymy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, by nie stracić objętości. Najlepiej sprawdzi się trzepaczka. Do ciasta wsypujemy jabłka, lekko mieszamy i przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
W rondelku roztapiamy masło, a następnie chłodzimy. W misce ubijamy na sztywno pianę z białek, osobno żółtka z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przestudzony tłuszcz, mąkę, mleko i łączymy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, by nie stracić objętości. Najlepiej sprawdzi się trzepaczka. Do ciasta wsypujemy jabłka, lekko mieszamy i przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem i układamy cukrowe dekoracje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)