Szukaj

niedziela, 1 listopada 2015

Ciasto gruszkowe na opak.

Pierwszy dzień listopada od lat nie był taki piękny. Słońce, niebieskie niebo i złote liście - chyba nie może być przyjemniej. Cała ta aura zainspirowała mnie do upieczenia iście jesiennego ciasta. Aromatyczne, słodkie, idealne.






Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej tortowej
- 200ml mleka (najlepiej 3,2%)
- 2 jajka
- 130g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 120g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo:
- 3 gruszki (można użyć również jabłek czy rabarbaru)
- 4-5 łyżeczek dżemu morelowego / brzoskwiniowego / pomarańczowego
- 40g masła
- 130g cukru
- łyżeczka cynamonu 
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny

Boki formy do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, dno wykładamy papierem do pieczenia. 
W rondelku umieszczamy cukier i podgrzewamy powoli na średnim ogniu, nie mieszamy. Kiedy cukier zaczyna się rozpuszczać dodajemy masło, przyprawy i dżem, mieszamy i gotujemy chwilę, odstawiamy do przestudzenia.
Gruszki obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na plasterki. Ja każdy owoc podzieliłam na ćwiartki, a następnie każdą z nich na 3-4 plasterki.
Przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce spulchniamy miękkie masło mikserem, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ucieramy chwilę. Wbijamy jaja i dalej mieszamy. Powoli dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko. Kiedy już wszystkie składniki znajdą się w misce mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Na dno formy wylewamy naszą glazurę, na niej układamy cząstki gruszek tak by pokryły całą powierzchnię dna. Na owoce wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia upewniamy się za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy).
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. By wyjąć ciasto z formy musimy na górę przyłożyć talerz, a następnie szybko obrócić. I tak oto powstaje nasze piękne gruszkowe ciasto na opak.
Wierzch ciasta - czyli warstwę  z gruszkami skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką cytrynową.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)