Szukaj

piątek, 26 września 2014

Zupa krem paprykowo-pomidorowa.

Pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu zupa. Pełna witamin, koloru, aromatu. Proporcje składników są dowolne, wedle uznania.
Świetnie smakuje z kleksem śmietany, grzankami bądź paluchem chlebowym.



Składniki:
- 5-6 dużych pomidorów (najlepiej sprawdzają się malinowe)
- 3 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula (bądź 2 mniejsze)
- pęczek świeżej bazylii
- bazylia suszona, zioła prowansalskie
- 1,5l wywaru warzywnego (jeśli ktoś lubi może być mięsny, lub z kostki rosołowej)
- sól, pieprz, odrobina oleju

Pomidory wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy i zdejmujemy skórkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy, paprykę kroimy na większą kostkę. Na małej ilości oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez minutę. Dodajemy paprykę i smażymy aż ta lekko zmięknie i się zarumieni, jakieś 5-6 minut. Wlewamy wywar, dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi, ilość wedle uznania (ja dodałam około łyżeczki bazylii i pół łyżeczki ziół prowansalskich). Dodajemy także sól i pieprz. 
Zupę blendujemy, a następnie przecieramy przez sito by pozbyć się pestek z pomidorów.
W razie potrzeby jeszcze doprawiamy, jeśli jest za gęsta dolewamy bulionu. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię - już nie gotujemy.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)