Szukaj

czwartek, 25 września 2014

Czosnkowe ziemniaki zapiekane w piekarniku.

Wiele osób uważa, że ziemniaki są nudne. Nic bardziej mylnego! Są dziesiątki przepisów na ich przygotowanie, ja dzisiaj postanowiłam zrobić ziemniaki nadziewane czosnkiem i masłem, zapiekane w piekarniku.
Wyszły fantastycznie. Miękkie w środku, chrupiące z wierzchu, a ten zapach czosnku - roznosi się w całym mieszkaniu!
Ja podałam je z grillowanym schabem i lekką sałatką, jednak równie dobre będą podane solo.
Następnym razem zamierzam nadziać je szynką parmeńską, pomidorkami suszonymi i żółtym serem.

Przed pieczeniem:  


I już po:



Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- masło
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- odrobina oliwy z oliwek

Ziemniaki porządnie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Nacinamy tak by powstały talarki o szerokości mniej więcej 4-5mm, jednak nie przecinamy do końca, tak by wszystkie trzymały się razem. 
Między plastry wkładamy pokrojony w plasterki czosnek, ilość wedle uznania.
Nadziane ziemniaki posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Na górze kładziemy plasterek masła.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka kropel oliwy, wykładamy ziemniaki i przykrywamy całe naczynie szczelnie folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (z termoobiegiem) przez godzinę. Następnie zdejmujemy folię, dokładamy odrobinę masła i zapiekamy już bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Czas pieczenia oczywiście jest uwarunkowany wielkością ziemniaków, jeśli są mniejsze powinno wystarczyć około 45 minut w piecu.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)