Świąteczne pierniczki, uwielbiane przez wielu z nas. Z lukrem, czekoladą, powidłami czy maczane w gorącej herbacie... Sposobów jest wiele, efekt równie pyszny w każdym przypadku.
Ciasto zarobiłam już w listopadzie, leżakowało w zimnej piwnicy i dojrzewało. Masa jest uniwersalna, dobra na piernik z blaszki, pierniczki, na piernik do moczki. W ubiegły weekend wyjęłam porcję z kamionkowego garnka i upiekłam świąteczne pierniczki. Przyozdobiłam je lukrem i gotowe. Niestety nie miałam zbyt wiele czasu na dekoracje, dlatego są dość proste w formie.
Już czekają na świąteczny czas!
Składniki:
- 0,5kg naturalnego miodu
- 2 szklanki cukru
- 250g masła
- 1kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- 2-3 torebki przyprawy do piernika
Na wolnym ogniu gotujemy masło, cukier i miód. Po całkowitym rozpuszczeniu składników odstawiamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę. Do wystudzonej masy dodajemy powoli mąkę, jaja, mleko z sodą, przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do kamionki, glinianej bądź szklanej formy i przechowujemy w lodówce lub piwnicy przez około 4-6 tygodni.
Przed pieczeniem wyjmujemy potrzebną porcję ciasta i dajemy mu chwilę by zrobiło się cieplejsze, a przez to bardziej plastyczne.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 - 1cm i wycinamy pierniczki.
Pieczemy je w temperaturze 175°C przez około 6-8min, w zależności od wielkości.
Gotowe pierniczki możemy przyozdobić lukrem, czekoladą, posypkami, orzechami.
Smacznego! :)
Dobrze, że postanowiłam dziś przeczytać ten wpis, bo nie pomyślałam o tym, że te ciasto musi poleżeć! :)) Chyba w piątek je zrobię. :))
OdpowiedzUsuńMogę je trzymać w szklanej misce okryte folią?
Kochana ile pierników wyjdzie tak mniej więcej z takiej ilości składnikow?
OdpowiedzUsuńZ tej porcji wychodzi sporo pierników, nigdy ich nie liczyłam i nie ważyłam, ale dobre 3 duże puszki wypełnione po brzegi.
Usuń