Szukaj

niedziela, 10 kwietnia 2016

Sernik z gorzką czekoladą.

Sernik. Temat rzeka. Każdy ma swój ulubiony przepis - ze spodem, bez, z polewą lub bez niej. Moja mama robi go zawsze z brzoskwiniami i aksamitną, puszystą pianką. Ja z kolei najbardziej lubię ten z samego sera, bez spodu i zbędnych dodatków.
Mój mąż już długo męczył mnie bym taki upiekła, więc zrobiłam go na Wielkanoc. Niestety zdjęcia złej jakości, robione w pośpiechu, ale przepis jest najważniejszy.
Sernik jest pyszny, idealnie kremowy, polewa dodaje mu smaku. Robi się go błyskawicznie, jak dla mnie to najlepszy sernik.




Składniki:

- 1kg twarogu półtłustego lub tłustego (ja użyłam z wiaderka, polecam ten z Piątnicy)
- 2 cukry wanilinowe lub laska prawdziwej wanilii
- 1 budyń waniliowy
- 130g masła
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc dobrze wyjąć je z lodówki kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia.
Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy na jednolitą masę. Po chwili dodajemy miękkie masło, ubijamy chwilę i dodajemy powoli twaróg. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) przez 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik ale sernik zostawiamy w środku (z zamkniętymi drzwiczkami) na około pół godziny. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na kolejną godzinę - dwie. Kiedy już wyjmiemy ciasto z piekarnika zostawiamy je w formie do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc włożyć go do lodówki. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy ciasto z formy. Dzięki temu, że pozostawimy ciasto do wystudzenia w piekarniku nie opadnie  tak bardzo, ani nie popęka.

Jeśli chodzi o polewę wystarczy rozpuścić dobrej jakości gorzką czekoladę (100-120g) w kąpieli wodnej, pod koniec dodając łyżkę masła. Polewę rozlewamy na powierzchni sernika i czekamy aż zastygnie.

Gotowe! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o Wasze sugestie dotyczące bloga i przepisów, komentarze i co tylko chcecie. Dziękuję za każdy wpis! :)